luni, 10 noiembrie 2008

Primul concert Jean-Michel Jarre in Romania

Sala Polivalenta: O parte din nostalgia unei epoci muzicale s-a cuibarit in suflet dupa acest eveniment. E o clipa de evocare si celebrare a capodoperei Oxygene realizata in urma cu 3 decade. Jarre, la 60 de ani, arata, se misca si mai ales canta incredibil. Atemporalitatea sunetelor si urgenta mesajului pe care l-a adus cu el sunt doua trasaturi complementare ale unei seri muzicale cu totul speciala.
Concertul a inceput cu aproape 25 de minute intarziere fata de ora anuntata. Jarre si-a facut aparitia din spatele salii, traversand prin multime si salutand cu entuziasm publicul avid sa-l asculte. A tinut sa vorbeasca despre frumusetea si importanta instrumentelor analogice pe care le-a comparat cu Stradivariusul din traditia clasica si a reamintit ca, atunci cand a compus Oxygene, primele reactii pozitive au venit din Romania, ceea ce pentru el a insemnat f mult (si pentru noi, biensur). Conceptul central al spectacolului e problema ecologica, motiv pentru care Oxygene e un album inca foarte actual.
Alaturi de Jarre, alcatuind o veritabila formatie, au urcat pe scena: Dominique Perrier, Claude Samard si Francis Rimbert.
Sarac in lumini si proiectii video, show-ul a fost atipic pentru ceea ce artistul francez obisnuia sa prezinte. Expresia energica a lui Jarre si dialogurile cu publicul au apropiat foarte mult oamenii de pe scena si oamenii din sala. Poate asta a fost si esenta acestei intamplari, sa ne faca sa ne simtim uniti prin muzica si mai responsabili in fata Naturii. In rest nu se poate povesti, trebuia sa fi fost acolo ca sa simti. Dar nu e inca tarziu, Jarre a promis ca va reveni anul viitor cu un concert de proportii in aer liber.
Iata si cateva filme si fotografii (click pe ele pentru a vedea la rezolutia originala) pe care le-am realizat cu aceasta ocazie:

Niciun comentariu: