luni, 3 octombrie 2011

Cântând cu inima ~ Krishna Das vine în România

Krishna Das a devenit de la mijlocul anilor ‘90 un nume important în circuitul muzical new age şi un exponent contemporan de referinţă al stilului kirtan. Albume precum Pilgrim Heart, All One, Breath of the Heart, Door of Faith şi DVD-ul The Yoga of Chant au găsit o audienţă largă în America şi Europa. De-a lungul carierei a atras în studioul său de înregistrări colaboratori notabili, incluzându-i pe Sting, Jai Uttal, Jim Wilson (Tulku), violonista Lily Haydn şi producătorul Rick Rubin.

  New York-ezul Jeffrey Kagel s-a transformat în Krishna Das în urma unor experienţe povestite cu onestitate şi talent în autobiografia care va fi disponibilă şi în librăriile româneşti în câteva săptămâni: Cântările Vieţii.  
Aventura sa artistică şi spirituală a început în iarna lui 1968, graţie prieteniei cu Ram Dass (Richard Allpert). Acest mentor foarte influent în mişcarea hippy, alături de Timothy Leary, a fost co-autorul “revoluţiei psihedelice” iniţiate în amfiteatrele universităţii Harvard, foarte popular şi pentru excursiile pe care le organiza împreună cu grupuri mari de oameni în India. Prin el, Krishna Das îl cunoaşte pe Neem Karoli Baba (Maharaj-ji), maestrul care îi va deschide inima pentru a urma calea iubirii devoţionale, Bhakti Yoga. Din acel moment, viaţa sa a căpătat un nou sens, “a fost ca o călătorie în centrul universului”. În ashramul lui Maharaj-ji se cântau şi incantau nume divine, mantre, binecuvântări din toate religiile, ca parte din practica zilnică a discipolilor. Mulţi vestici privesc cu rezervă o astfel de disciplină, atât de familiară sufletului oriental. Cheia yogăi devoţionale este constatarea faptului că mintea, în mod natural, stăruie asupra a ceea ce iubeşte. Dacă eşti îndragostit, te gândeşti spontan la fiinţa iubită aproape mereu. Tot astfel, un om de ştiinţă este devotat ştiinţei, un muzician este devotat muzicii; devoţiunea e o formă intensă de a iubi care te conduce finalmente la cunoaştere şi la tine însuţi. Exersarea abilităţii devoţiunii a fost sămânţa care va înflori mai tărziu în tot ceea ce Krishna Das avea să împlinească. După doi ani şi jumătate petrecuţi în India se întoarce în America, având un nou nume şi multe temeri legate de reintegrarea sa în societatea occidentală. Vreme de 11 ani se adânceşte într-un stil de viaţă banal care-l împinge spre disperare şi depresie.  Chemarea locurilor în care a trăit cu Maharaj-ji se dovedeşte eliberatoare. Krishna Das îşi reîntîlneşte gurul într-un templu, deşi acesta îşi părăsise corpul cu mult timp înainte şi are simţământul legăturii profunde cu el, al prezenţei lui chiar în inima sa. “Forma maestrului este doar o poartă, cu cât treci mai mult de ea prin iubire, cu atât iubirea devine mai puternică şi reală decât obiectul iubirii.” De atunci, Krishna Das a început să susţină în multe ţări ateliere de cântări, concerte, conferinţe şi retrageri pentru meditaţie.
Cântecele lui Krishna Das exprimă devoţiunea faţă de divinul din noi, reverenţa dezbrăcată de ego dinaintea înţelepciunii inimii. Îl veţi putea cunoaşte mai bine participând la evenimentele organizate în România de Asociaţia de Terapii Transpersonale şi Editura Cărţile Elena Francisc:

Kirtan – concert de cântece devoționale sacre
Data: 15 octombrie
Locație: Palatul Copiilor
Preț: 150 lei
Workshop și lansare de carte
Data: 16 octombrie
Locație: Asociația de Terapii Transpersonale
Preț: 200 lei

Biletele pentru concertul lui Krishna Das au fost puse în vanzare și pot fi procurate din următoarele locații:

Sediul ATT – persoane de contact: Alina Hera, Gabriela Cepariu
Sos. Bucuresti-Targoviste nr. 22 G, sector 1 Bucuresti
Tel: 0731-014.257, 0731-014.254
Email: office@efpublishing.ro
Agentia de tursim Family Travel – persona de contact: Florin Pop
Str.Feleacu nr.22, bl.8H, sc.2, ap.42, parter, sector1 Bucuresti
Tel/fax : 021-233.16.86
Tel (RDS) : 031-805.66.07, 031-405.76.65
Email: office@familytravel.ro
Centrul Seeds for Happiness
Str. Fabrica de Chibrituri, nr. 16 (langa Parcul Carol)
Email: info@seedsforhappiness.ro

Inscrierile pentru workshop se pot face la telefon 0731.014.258 sau email attranspersonal@gmail.com.

Am ales să completez acest articol cu Mountain Hare Krishna, memorabila colaborare dintre Krishna Das şi Sting.


3 comentarii:

Didi spunea...

I am an atheist and a skeptic, but your blog is interesting. Greetings from Costa Brava. Didi

Marius-Christian Burcea spunea...

Didi, atheist or believer, we all need to share this wonderful planet and know ourselves. Let's shpongleize our differences and celebrate life. Thanks for visiting this blog ! Warm regards from Bucharest.

Didi spunea...

Nice to know a Man like me who is passionate about life.