miercuri, 30 noiembrie 2011

Vangelis, ultimele veşti

Sfârşitul acestui an a adus câteva schimbări pe agenda lui Vangelis. Lansarea versiunilor re-masterizate anunţate pentru albumele "L'Apocalypse des Animaux" şi "Opera Sauvage" a fost amânată indefinit ori chiar anulată, casa de discuri Esoteric ştergând titlurile din catalogul ei fără vreo explicaţie prealabilă. Această veste a fost compensată de două evenimente importante. Pe 27 Septembrie, în deschiderea Festivalului Vivacello de la Moscova, a fost prezentată în premieră compoziţia lui Vangelis "Elegy", o piesă nouă în stil neo-clasic transcrisă de Irina Valentinova-Karpukhina, orchestrată de Alexey Kurbatov şi  interpretată de violoncelistul Boris Andrianov.

În ultimele două săptămâni din Noiembrie, presa elenă a pus în circulaţie informaţii despre un posibil concert  Vangelis în Qatar care ar urma să se desfăşoare în recent construitul amfiteatru din Doha, capitala emiratului, pe data de 11 Decembrie. Edificiul cu o arhitectură sincretică greco-romană-arabă  poate găzdui 5000 de spectatori şi este situat pe malul Golfului Persic. Vangelis ar urma să cânte împreună cu Orchestra Filarmonică din Qatar şi un cor rus de aproximativ 300 de solişti. 
Asupra concertului planează încă multe semne de întrebare întrucât nu există detalii legate de vânzarea biletelor. Se speculează că ar putea fi vorba de un eveniment privat organizat de şeicul Ben Halifa Al Thani însă, până acum, nu există confirmări oficiale. Situaţia e atipică, datele tehnice  pentru concertele maestrului fiind, de regulă, anunţate cu mult timp înaintea spectacolelor, chiar cu un an înainte, aşa cum s-a întîmplat cu Mythodea.

UPDATE:

Concertul ar urma să fie înregistrat în condiții speciale pentru a fi publicat în 2012 pe CD și DVD. Conținutul video va fi regizat de britanicul Hugh Hudson (Chariots of Fire). Evenimentul are loc în cadrul unui nou summit al Forumului Alianței Civilizațiilor, sub egida Națiunilor Unite. Alături de Vangelis vor cânta soprana română Angela Gheorghiu și tenorul Roberto Alagna, Corul Academiei de Stat din Rusia, Orchestra Filarmonică din Qatar, Corul de Copii al Filarmonicii din Qatar și câțiva instrumentiști tradiționali din Orient.


Până vom avea noi informaţii, îţi propun să vizionezi înregistrarea premierei de la Moscova a Elegiei pentru violoncel şi orchestră:

Niciun comentariu: